Week 1 naar 2
Deze week vind je eisprong plaats. De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Tijdens je eisprong komt er een eitje vrij in een van je eierstokken, wachtend om bevrucht te worden door een spermacel.
Ook deze week kun je nog geen zwangerschapssymptomen ervaren.
Wanneer vind de eisprong plaats
Wanneer de eisprong plaatsvindt is bij iedere vrouw anders en kan zelfs per cyclus verschillen. Gemiddeld vindt de eisprong plaats zo’n 14 dagen voor je volgende menstruatie.
Hoe lang leeft het eitje
Een eitje leeft maximaal 24 uur. Het is dus belangrijk dat in deze 24 uur de eicel bevrucht wordt, anders sterft het eitje af en volgt na ongeveer 2 weken je menstruatie. Zaadcellen leven langer en kunnen tot wel 72 uur in leven blijven. Als je 1 of 2 dagen voor de ovulatie seks hebt gehad, dan kan het dus goed zijn dat er een spermacel staat te wachten om het eitje te bevruchten.
Hoe vaak seks hebben?
De grootste kans op bevruchting is 1 of 2 dagen voor de ovulatie of op de ovulatie dag zelf. Zorg dat je de week voor de ovulatie om de 2 a 3 dagen seks hebt, om je kansen te vergroten. Zorg ervoor dat je niet iedere dag of meerdere keren per dag seks hebt. Dit komt niet ten goede van de kwaliteit van het zaad.
Wel seks gehad tijdens ovulatie, niet zwanger. Hoe kan dat?
Helaas is seks tijdens de ovulatie geen garantie dat je zwanger raakt. De spermacellen moeten een lange weg afleggen om bij de eierstokken te komen. Op weg naar de eierstokken zullen er veel spermacellen afsterven, soms raken ze verdwaald en kunnen ze de eierstokken niet vinden. Ook is van belang dat de spermacel bij de juiste eierstok, waar het eitje is vrijgekomen, staat te wachten.
Hoe lang leven spermacellen?
Spermacellen kunnen tot 5 dagen in leven blijven.
Wanneer kun je het beste seks hebben?
De grootste kans op bevruchting is 1 of 2 dagen voor de ovulatie of op de ovulatie dag zelf. Zorg dat je de week voor de ovulatie om de 2 a 3 dagen seks hebt, om je kansen te vergroten. Zorg ervoor dat je niet iedere dag of meerdere keren per dag seks hebt. Dit komt niet ten goede van de kwaliteit van het zaad.
Hoe kan je je eisprong herkennen?
Als je zwanger wilt worden is het handig als je je lichaam goed kent. Veel vrouwen houden hun cyclus bij via een app of je kan het opschrijven. Als je je cyclus een tijdje bijhoudt, zul je zien dat er een bepaalde regelmaat in zit en kun je symptomen van je lichaam beter herkennen. Om je ovulatie goed in kaart te brengen kun je een ovulatietest gebruiken of je temperatuur meten.
Afscheiding
Je kan je eisprong herkennen aan je afscheiding. De dagen voor je ovulatie veranderd de samenstelling van de slijmprop in je baarmoeder. Deze wordt dunner en hiermee toegankelijk voor de zaadcellen. Je kan dit zien en merken aan je afscheiding, deze wordt ook dunner en slijmerig.
- Dun en slijmerige afscheiding
- Last van natte slipjes
- Nat van binnen
- Schaamlippen iets groter en wijder
Sommige vrouwen zeggen dat ze er zelfs draden mee kunnen trekken: houd afscheiding tussen je duim en wijsvinger en haal ze heel voorzichtig van elkaar af. Wanneer je lange dunne draden kunt maken, is dat het teken dat je ovulatie eraan komt.
Goed om te weten: kun je geen lange draden trekken? No stress! Want lang niet alle vrouwen kunnen dat. Ik ook niet!
Ovulatietest
Als je je vruchtbare dagen in kaart wil brengen, kun je gebruik maken van een ovulatietest. Vlak voordat je eisprong plaatsvindt maakt je lichaam een grotere hoeveelheid van het LH hormoon aan. Zo’n twee dagen voor je eisprong kun je een LH piek meten. Deze piek kun je meten met een ovulatie test.
Heb je je LH piek gemeten? Dan zal je eisprong binnen nu en 2 dagen plaatsvinden.
De ovulatietest is goedkoop en makkelijk in gebruik. Het is een dun staafje die je in je urine doopt, horizontaal neerlegt en na enkele minuten zie je het resultaat.
Wanneer seks hebben?
Heb je je LH piek gemeten? Dan zal je eisprong binnen nu en 2 dagen plaatsvinden. Wanneer je eisprong exact plaatsvindt, dat weet je nooit helemaal zeker. Als je een goede kans wil om zwanger te raken, dan kun je het beste vrijen tijdens de LH piek en twee dagen erna (tijdens je eisprong, als het goed is). Zo is het mij in ieder geval gelukt.
Temperatuur opmeten
Je kan ook je temperatuur meten rondom je ovulatie. Na je ovulatie is je lichaamstemperatuur namelijk 0,3 graden hoger. Dit houdt aan tot vlak voor je menstruatie. Belangrijk is dat je iedere dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur meet, voor een betrouwbare meting.
Dit artikel is met zorg en liefde geschreven. De bronnen die ik hiervoor heb gebruikt is het boek ‘Van Buik tot Baby’van Ouders van Nu, Zwangerschaps+ App en mijn eigen ervaring.