Kraamhulp regelen
Als je baby geboren is heb je recht op kraamhulp. In de eerste week na de geboorte helpt en leert de kraamzorg jou en je partner hoe je je baby het beste kan verzorgen. Ook controleer de kraamzorg de gezondheid van jou en je baby en helpt bij het huishouden als jullie dat fijn vinden. Lees hier alles over het regelen van kraamzorg.
Wanneer kraamhulp regelen
Zodra je weet dat je zwanger bent kun je het beste zo snel mogelijk je kraamhulp regelen. Dit doe je meestal na de eerste echo. Regel de kraamzorg uiterlijk voor de twintigste week van je zwangerschap om er zeker van te zijn dat je het aantal kraamuren krijgt waar je recht op hebt.
Check je zorgverzekeraar
Controleer altijd eerst bij je zorgverzekeraar bij welk zorginstellingen en kraambureaus ze zijn aangesloten en wat er wordt vergoed uit je verzekering. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Check ook altijd wat er in je basisverzekering valt en wat niet. Je betaald namelijk altijd een eigen bijdrage, ook voor kraamhulp.
Keuze kraambureau
Je mag zelf de kraaminstelling kiezen. Kijk wel altijd goed of de instelling is aangesloten bij jouw zorgverzekeraar. Voordat je een kraambureau kiest kun je op verschillende manier informatie inwinnen en tot een keuze komen welke kraaminstelling het beste bij jouw past
- Welke kraaminstellingen zijn er bij jou in de buurt
- Bezoek de website van de kraaminstellingen
- Wil je bij een groot of klein bureau
- Met welke instelling heeft je verloskundige een goede samenwerking
- Vraag naar de ervaringen van familie en vrienden
Maak dus een weloverwogen beslissing.
Hoeveel uur kraamzorg krijg ik
Iedereen heeft recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Dit is wettelijk bepaald. Verder is het van je situatie afhankelijk hoeveel uren kraamhulp je krijgt.
- Wettelijk minimum: 24 uur, verdeeld over 8 dagen
- Bij borstvoeding: 49 uur, verdeeld over 8 dagen
- Geen borstvoeding: 45 uur, verdeeld over 8 dagen
- Maximum: 80 uur, verdeeld over 8 dagen
Verdeling uren
In overleg met je kraamhulp bepaal je hoe je je kraamuren wil verdelen over de acht dagen. Meestal komt de kraamhulp in het begin hele dagen en de laatste dagen, nog maar halve dagen.
Bij verblijf in het ziekenhuis
Moet je na je bevalling een aantal dagen in het ziekenhuis blijven, dan wordt het aantal uren kraamzorg minder. Per dag dat je in het ziekenhuis bent lever je 6 uur kraamzorg in. Goed om te weten: de dag dat je naar huis mag, wordt niet meegerekend.
Meer kraamzorg
Het kan ook zijn dat je meer dan 49 uur kraamzorg nodig hebt. Er zijn drie momenten waarbij een indicatie wordt gemaakt van het aantal kraamuren dat je nodig hebt.
- Tijden het intakegesprek (rond de 7e maand)
- Na je bevalling
- Tijdens je kraamperiode
Of je extra uren nodig wordt tijdens het intakegesprek (rond 7e maand) besproken. Na je bevalling, wordt er opnieuw een indicatie gemaakt van het aantal kraamuren dat je nodig hebt. Dit gaat altijd in overleg met het kraambureau en de verloskundige. Tijdens je kraamperiode kan het aantal kraamuren opnieuw worden bijgesteld aan de hand van je situatie.
Redenen voor een verlenging van de kraamhulp:
- Je verwacht een meerling
- Complicaties tijdens de bevalling
- Opstart problemen bij de baby
- Geen goed herstel
- Je borstvoeding komt niet op gang.
Lees ook: [Wat doet de kraamzorg allemaal?]intake gesprek