Zwangerschaps kwaaltjes, welke zijn er en wat kun je er tegen doen?
- Rugpijn
- Bandenpijn
- Brandend maagzuur
- Zwangerschapsmasker
- Zwangerschapsstreep
Rugpijn tijdens je zwangerschap
Pijn in de onderrug is een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap. Pijn in je rug kan verschillende oorzaken hebben:
- Door verandering van de hormoonspiegel
- Door toename van lichaamsgewicht
- Door verandering van je houding
Wat kun je doen tegen (lage) rugpijn?
Let op je houding. Een goede houding is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je rug niet op de verkeerde manier wordt belast. Zorg ervoor dat je rug recht is als je staat. Sta bijvoorbeeld niet met een holle rug. Wanneer je al vroeg in je zwangerschap last hebt van rugpijn en dit je belemmert in de dagelijkse dingen, dan kun je een bezoek brengen aan bijvoorbeeld een fysiotherapeut.
- Zorg voor een goede houding
- Draag stevige comfortabele schoenen
- Zorg voor een goede slaaphouding
- Zorg dat je op de juiste manier uit bed stapt
Wat is een goede houding?
Zorg dat er een recht lijn loopt van je achterhoofd naar je hielen. Tip: span je buik- en bilspieren aan, hierdoor kantelen je bekken automatisch naar achteren.
Handige tip:
Slaap je tijdens het slapen graag op je zij? Doe dan een kussen tussen je benen. Dit geeft je buik steun en verlicht de rest van je lichaam. Je kan een normaal kussen hiervoor gebruiken. Of je kunt kiezen voor een speciaal zwangerschapskussen of voedingskussen.
Wat is bandenpijn?
Doordat je buik, en daarmee je baarmoeder groeit, worden de zogenaamde banden rond de baarmoeder opgerekt. Hierdoor kun je last krijgen van pijn aan de linker- en rechterkant van je baarmoeder die kan doorstralen naar je schaambot en zelfs tot in je vagina. De pijn voel je meestal alleen bij het maken van bepaalde bewegingen, dus niet continue (gelukkig). Door bijvoorbeeld te hoesten of niezen, kun je ineens een pijn scheut ervaren.
Wat kun je doen tegen bandenpijn?
Rustig aan Doe rustig aan, zodat de banden tot rust kunnen komen.
Ondersteuning Je kan ook je buik en banden extra ondersteuning geven door een buikband, speciaal voor zwangere vrouwen, te gebruiken. Een sjaal onder je buik knopen kan ook. Of kies voor ondersteunende lingerie.
Warmte Ga lekker liggen en leg een warme kruik tegen je buik. Een warm bad doet ook wonderen.
Brandend maagzuur
Bijna iedere zwangere vrouw heeft wel eens last van brandend maagzuur. Dit komt doordat de dikke buik op het klepje van de slokdarm drukt, waardoor het klepje niet altijd even goed sluit. Hierdoor kan er maagzuur naar boven komen door je slokdarm. Waar je maag een dikke slijmlaag heeft om de zuurgraad aan te kunnen, heeft je slokdarm dit niet. Hierdoor ervaar je een brandend gevoel: brandend maagzuur.
Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?
Brandend maagzuur helemaal verhelpen is lastig. Wel kun je ervoor zorgen dat je er minder vaak last van hebt en dat kan op de volgende manieren:
1. Let op je voeding
- Geen koolzuur en zure dranken, zoals sinaasappelsap
- Geen kauwgom, koffie of scherpe kruiden
- Eet niet te veel, te zwaar en te vet
2. Eet rustig en kauw goed
3. Ontspan na het eten, buik lekker uit!
Wist je dat:
Door de hormonen maak je meer pigment aan en kun je last krijgen van pigmentvlekken en een zwangerschapsstreep.
Zwangerschapsstreep
Door de hormonen maak je meer pigment aan en kan er een pigment streep, een zwangerschapsstreep, op je buik ontstaan. De streep loop van je schaamstreek naar je navel, en soms nog een stukje boven je navel en is zo’n 1 cm breedt. Ongeveer driekwart van de vrouwen krijgt zo’n streep, best veel dus! Na je bevalling verdwijnt de streep vanzelf weer. Hoe lang dit duurt, verschilt per vrouw. Als je borstvoeding geeft zal de streep langer zichtbaar zijn.
Wat kun je doen tegen een zwangerschapsstreep?
Als je een streep hebt kun je deze niet wegnemen, wel kun je ervoor zorgen dat hij zo licht mogelijk van kleur blijft.
- Blijf uit de zon
- Wil je graag in de zon, smeer je dan in met een hoge factor
Zwangerschapsmasker
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van pigmentvlekken in je gezicht. Dit heeft dezelfde reden als dat je een streep op je buik kunt krijgen: door de hormonen maakt je lichaam meer pigment aan. Ook voor deze pigmentvlekken geldt dat ze na je zwangerschap weer vanzelf verdwijnen.
Deze zelfde hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je (bestaande) moedervlekken groter of donkerder van kleur worden.
Goed om te weten:
Ook tijdens de herfst- en wintermaanden kun je pigmentvlekken krijgen door de zon. Smeer je dus ook dan goed in!